środa, 18 września 2013

Makaron z pesto bazyliowym

Składniki:
- 1 op. makaronu
- 1 duży pęczek bazylii
- 30g orzeszków pinii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 150ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Do blendera wkładamy liście bazylii, podprażone orzeszki, pokrojony czosnek, wlewamy oliwę, miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy parmezan, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie miksujemy (pesto powinno być wilgone, więc w razie potrzeby można dodać więcej oliwy).
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i mieszamy z pesto.

4 komentarze:

Mała kuchareczka pisze...

Fajny makaron użyłaś.
Twoj przepis jest fajny lecz ja lubię gdy pesto wyglada bardziej zielono.
Ja robię ciut inaczej i tańszą wersję, a jest równiez pyszna.
Ja daję orzeszki ziemne niesolone, czosnek, cos zielonego+ bazylia, oliwa z oliwek, sól i pieprz odrobinkę :)

toskaniau pisze...

Uwielbiam pesto :) Pozdrawiam serdecznie.

Jolka Smutek pisze...

Przepis podany wyżej jest raczej idealnym przepisem gdyż własnie taki podaję się we Włoszech, a o taki właśnie chodzi biorąc udział w tej akcji :)
w Polsce raczej się właśnie kombinuje ze składnikami raczej tańszymi.
Ja osobiście wolę oryginalny przepis na pesto bazyliowe które jest niesamowite! :)

BGK pisze...

mniam. Kuchnia włoska rządzi :) Pozdrawiam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi