poniedziałek, 22 lipca 2013

Sernik z bezą i porzeczkami

Składniki:
 *na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 250g margaryny
*na masę serową
-750g białego sera mielonego (najlepiej w kostkach)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
*na bezę
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
 *dodatkowo
- 1,5 szklanki owoców np. porzeczek

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładko. 3/4 ciasta wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem, pozostałe wkładamy do zamrażalki.
2. Ser dokładnie mieszamy z budyniem, jajkiem, cukrami, następnie wykładamy na spód ciasta.
3. Na masę serową kładziemy umyte i osuszone porzeczki.
4. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, dalej ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Białka wykładamy na owoce. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i skubiemy małe kawałki ciasta, które rzucamy na piankę.
5. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 200 stopniach, aż powstanie złocista beza. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.

8 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

mmm... taki sernik to poezja!

Ladylaura. pisze...

Fajna propozycja,pozdrawiam.

kruszyna pisze...

Każda warstwa wygląda bardzo kusząco :)

gin pisze...

Sernik, porzeczki i beza - czy może być coś lepszego...? Koniecznie muszę taki zrobić :)

Anonimowy pisze...

Witam, Czy zamiast porzeczek mozna uzyc mrozonych malin albo jagód?

Pokochaj gotowanie pisze...

Tak, ale należy je dobrze odsączyć.

Anonimowy pisze...

Na jak dużą blaszkę jest to ciacho?

Pokochaj gotowanie pisze...

Ok 30x20 cm

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi