niedziela, 21 lipca 2013

Dżem porzeczkowo-czekoladowy z rumem

Składniki:
- 2kg czarnych porzeczek
- ok. 0,5kg cukru
- 20g kakao
- 50ml rumu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100ml wody

Sposób przygotowania:
1. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i wkładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 godz., od czasu do czasu mieszając. Następnie zostawiamy do wystudzenia najlepiej na noc.
2. Następnego dnia ponownie zagotowujemy, dodajemy cukier i smażymy ok. 1,5 godz., by dżem zgęstniał.
3. Pod koniec dodajemy połamaną czekoladę, kakao, rum i smażymy 30 min. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.

1 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

pycha:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi