środa, 6 marca 2013

Pierogi z serem

Składniki:
*na ciasto
- 1kg mąki pszennej
- ok. 450ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju
*na farsz
- 1 żółtko
- 300g twarogu
- cukier

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na chwilę, by została wsiąknięta (można przykryć ściereczką). Następnie dodajmy olej i zagniatamy ciasto. Później rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
2. Ser ugniatamy z żółtkiem i cukrem do smaku. Na każdy wycięty krążek nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy na kształt pieroga.
3. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok. 10 min. (uważać by nie rozgotować i by nie były twarde). Gotowe można posmarować masełkiem i posypać cukrem.


4 komentarze:

whiness pisze...

Jedne z najlepszych pierogow :) nigdy nie jadlam takich domowych, ale zrobilabym to z checia, bo te Twoje prezentuja sie o wiele lepiej niz te sklepowe :)

moje pasje pisze...

oj ale bym zjadła!!!! Wieki nie jadłam:)

Niula pisze...

Ale mam na nie smaka! Chyba się znowu pokuszę w najbliższej przyszłości na lepienie - tym razem na słodko...

MIZIA pisze...

wyglada apetycznie :) trzeba sprobowac:)
obserwuje <3 i zapraszam:) wkrotce przepis na najlepsze ciasto czekoladowe :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi