piątek, 8 marca 2013

Kotlety z soczewicy

Składniki:
*na kotlety
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 jajka
- kawałek pora
- 6 pieczarek
- bułka tarta
- 4 łyżki parmezanu
- 2 łyżki sosu sojowego
- słodka papryka
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
*na sos
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- oliwa
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, jeśli podczas gotowania pozostanie nam woda.
2. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach, pora drobno kroimy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy sos sojowy, smażymy do odparowania płynu.
3. Gotową i lekko przestudzoną soczewicę mieszamy z pieczarkami, startym parmezanem, jednym jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
4. Formujemy kotlety i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówi, by masa lekko zastygła. Następnie panierujemy je w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażymy na złoty kolor.
5. Czosnek, pietruszkę, ocet, sezam, cukier wkładamy do blendera i miksujemy z taką ilością oliwy, by sos nie był za gęsty czy zbyt rzadki. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
6. Usmażone kotlety podajemy z pietruszkowym sosem i ryżem.

1 komentarze:

Melania W pisze...

Z pomysłem :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi