poniedziałek, 4 marca 2013

Amerykańskie żeberka

Składniki:
- 1,5kg mięsnych żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 40g brązowego cukru
- kilka goździków
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1,5 łyżeczkia cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- bulion na wędzonym boczku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie ok. 20 min.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy, dodajemy cukier, pozostawiamy by lekko się skarmelizował (uważać by nie przypalić). Następnie wrzucamy rozdrobnione ziarna kolendry i pozostałe przyprawy, ketchup, gotujemy 15 min., pod koniec dodajemy miód i wlewamy ok. 1/2 szklanki bulionu z żeberek, zagotowujemy.
3. Żeberka marynujemy w przygotowanym sosie, co najmniej 3 godziny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach (pieczemy pod przykryciem, odkrywamy na ostatnie 10 min. pieczenia). Podajemy z frytkami.

1 komentarze:

Aurora pisze...

Niejednego faceta bym na to upolowała :P

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi