niedziela, 27 stycznia 2013

Zapiekane gnocchi z lazurem i pomidorami

Składniki:
- 1 op. gotowego gnocchi
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 100g sera lazur
- 1 łyżeczka  suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. W garnku podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, suszone zioła, gotujemy ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy gnocchi i gotujemy ok. 3 min, by lekko zmiękły i wchłonęły sos.
2. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia, układamy plasterki sera, zapiekamy w piekarniku, ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż gnocchi zmięknie, a sos zgęstnieje.

2 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

cudowne danie prosto ze słonecznych Włoch!

Anonimowy pisze...

warto spróbować, bo mniamniuśne było :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi