poniedziałek, 24 grudnia 2012

Zwijany makowiec

Składniki:
*na ciasto
- 25dag mąki pszennej
- 3dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 2 duże żółtka
- 5dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 5dag masła
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1 białko
- 30dag masy makowej z puszki
*dodatkowo
- kruszonka

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrami, sól, zagniatamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm.
2. Białko ubijamy na sztywno, mieszamy z masą makową, wykładamy na rozwałkowane ciasto i zawijamy na kształt rolady (brzegi zawijamy do środka, by farsz nie wyleciał). Ciasto wkładamy do foremki keksowej, by podczas pieczenia utrzymać kształt. Można posypać kruszonką.
3. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach.

2 komentarze:

annaz pisze...

Piękny makowiec!
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Pado pisze...

Nada się na święta!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne