środa, 26 grudnia 2012

Sernik piernikowy

Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 180g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę serową
- 1kg sera twarogowego do serników
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- kilka pierniczków w czekoladzie
*dodatkowo
-czekolada mleczna lub gorzka

Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, mieszamy, następnie dodajemy masło, jajko, zagniatamy ciasto, wylepiamy nim tortownicę.
2. Ser miksujemy z mąką, cukrem, jajkami, miodem, cynamonem. W tortownicy na cieście układamy pierniki, zalewamy masą serową. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1godziny.
3. Gotowy i wystudzony sernik polewamy roztopioną czekoladą.

5 komentarze:

Dusia pisze...

idealnie świąteczny

Klaudia P. pisze...

Pyszny to mało powiedziane ;)

Olcia pisze...

ale wysoki,smakowicie wygląda

Anonimowy pisze...

Mam pytanie - czy przepis może być na tortownicę o wym.27cm czy raczej na mniejszą?

Pokochaj gotowanie pisze...

Ja użyłam tortownicy o średnicy 22cm :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi