piątek, 28 grudnia 2012

Ryba w cieście francuskim

Składniki:
- 1/2kg filetów ryby, np.dorsza
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 250ml śmietany 18%
- 1op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy bulion i gotujemy aż płyn się zredukuje do połowy. Później wlewamy śmietanę, gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
2. Ryby dzielimy na duże kawałki, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 30 min.
3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę sosu, rozkładamy kawałki ryb, zalewamy resztą sosu.
4. Ryby przykrywamy ciastem francuskim, na środku pozostawiamy niewielki otwór, powierzchnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
5. Pieczemy ok. 40min. w 200stopniach.

6 komentarze:

Agata pisze...

250 ml śmietany = tłusto. A ryba zawsze kojarzyła mi się z dietetycznymi daniami. :)

Anonimowy pisze...

Podajemy jeszcze coś do tego? czy sama rybka w cieście wystarczy aby się najeść? ;)

Pokochaj gotowanie pisze...

To zależy dla ilu osób i jak bardzo głodnych. Można dodatkowo podać ją z ryżem.

Anonimowy pisze...

Ok. Dziękuję :) biorę się do roboty ^^

Anonimowy pisze...

bulion i śmietanę dodajemy do cebuli na patelni, czy lepiej cebule do garnka przerzucić i tam gotować wszystko? :)

Pokochaj gotowanie pisze...

Ja robiłam to na patelni, ponieważ mam ją dosyć głęboką. Możesz to zrobić w garnku, tylko zajmie to trochę więcej czasu na uzyskanie gęstrzej konsystencji sosu.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi