niedziela, 30 grudnia 2012

Śledzie po sułtańsku

Składniki:
- 250g płatów śledziowych
- 50g rodzynek
- 2 cebule
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 słoiczka małego koncentratu
- pieprz

Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczymy w chłodnej wodzie ok. 2 godz., aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie suszymy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 5 min. pozbywamy się wody.
3. Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy resztę oleju, koncentrat, rodzynki, sok z cytryny, pieprz chwilę dusimy, nie doprowadzając do zagotowania.
4. W naczyniu lub w słoiku układamy na przemian śledzie z ostudzoną zalewą.
5. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

6 komentarze:

Izaa pisze...

uwielbiam te sledzie !!

Kasia Cukier pisze...

Muszą być pyszne ;) uwielbiam śledzie w każdej postaci :)

Melania W pisze...

Śledzie kocham pod każdą postacią :)

Anonimowy pisze...

Jakie te sledzie mają smak po zrobieniu? Są bardziej słodkie czy wytrawne?

Pokochaj gotowanie pisze...

Bardziej wytrawne, rodzynki nadają tylko trochę słodyczy :)

Anonimowy pisze...

Ja dodaję jeszcze trochę cynamonu ..Palce lizać !!!! :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi