poniedziałek, 10 września 2012

Wytrawne ciasteczka z serem pleśniowym

Składniki:
- 175g sera pleśniowego lazur
- 100g masła
- 1 jajko
- 50g mąki kukurydzianej
- 125g mąki pszennej
- szczypta soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
1. Ser mieszamy z żółtkiem (białko zostawiamy do smarowania ciasteczek), masłem, następnie dodajemy mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż powstanie jednolite zbite ciasto, później wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem.
3. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą.
Inspiracja: Kuchnia Agaty

3 komentarze:

Ola pisze...

znacznie lepsze niż niezdrowe chipsy i krakersy!

Dusia pisze...

genialne!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Świetne! Porywam ten przepis od Ciebie:)
Pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi