środa, 12 września 2012

Placki ziemniaczane z grzybowym farszem

Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 25dag pieczarek
- 1 cebula
- 100g żółtego sera
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej + do obsypania
- dowolne zioła
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dokładnie ugniatamy, chwilę studzimy. Później dodajemy żółtko, po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej, zioła, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
2. Pieczarki obieramy kroimy w małe plasterki. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki, gotujemy aż woda z pieczarek wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach.
3. Na dłoni kładziemy łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczamy, na środku kładziemy pieczarki i żółty ser, zawijamy, by powstał zamknięty placek, a farsz nie wylatywał. Gotowy placek obtaczamy w mące pszennej.
4. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w 180 stopniach. Podajemy z sosem, np. pomidorowym.

4 komentarze:

Ola pisze...

cieszę się z tego sezonu grzybowego :)

Patrycja pisze...

Uwielbiam takie ziemniaczane specjały!

Anonimowy pisze...

pyszne

zosia pisze...

bardzo fajne przepisy

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi