niedziela, 30 września 2012

Kompot z dyni

Składniki:
- 2 kg dyni
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 700g cukru
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy ocet, pokrojoną w plasterki cytrynę i pomarańczę, cukier, cynamon i goździki, gotujemy 5 min.
2. Dynię gotujemy, aż będzie szklista w zwykłej wodzie, odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy przygotowanym syropem (wraz z pomarańczą i cytryną). Pasteryzujemy ok. 10 min.

6 komentarze:

pasjonatka pisze...

az sie sama sobie dziwie, ze ja taka fanka dyni nie wpadlam na pomysl kompotu ;p

ale kusisz

Anonimowy pisze...

widzę że przepis świetny ja zawsze dynie robiłam w garnku od razu do picia a nigdy nie robiłam w słoiku wiec czas spróbować

Anonimowy pisze...

Ponieważ właśnie skończyłam robić dżem "pomarańczowy" z dyni, ten przepis na kompot wydał mi się najlepszym, jaki znalazłam - przez tę pomarańczę i cytrynę:) Na pewno smakuje tak dobrze jak mi się wydaje:) Lecę wypróbować!

Anonimowy pisze...

Rewelacja. Zawsze chodził za mną kompot który robiła moja babcia ale ten jest o niebo lepszy. Pychota.

aniolyidemonyrzeczywistosci pisze...

Skorzystałam wczoraj z twojego przepisu. Dziękuję. Niestety zajęłam się czym innym i za długo gotowałam dynię, część się rozpadła. Myślisz, że mimo to kompot nada się do spożycia? Bo tak pięknie pachniał, że szkoda by było go zmarnować...

Anonimowy pisze...

Kompot jest pyszny ale ja trochę zmieniam skład gdy wekuję do słoików. Nie wkładam do słoików plastrów cytryny bo po kilku miesiącach sinieją. Goździków też nie wkładam do słoików w takiej ilości - jedynie 1 góra 2 sztuki

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi