poniedziałek, 24 września 2012

Ciasto dyniowo-migdałowe

Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1kg mąki pszennej
- 250g cukru
- 7dag drożdży
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- 40dag dyni
*na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 100g stopionego masła
- 100g mielonych migdałów
- 40g cukru

Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i rozgotowujemy w jednej szklance mleka, gotową miażdżymy na gładką masę.
2. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku wraz z łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, olej, pozostały cukier, kilka kropel olejku i dynię. Dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy, formujemy kruszonkę.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.

5 komentarze:

kolorowapokrzywa pisze...

Bardzo fajna ta drożdżówka! :)

Anka - Weganka pisze...

Fajniuchne :) I bez jajek.

anula pisze...

Ale wysokie i puszyste...

siostra polly pisze...

Czy jest jakaś szansa, że kruszonka z dodatkiem oleju zamiast masła się uda? Nie wiem czy będę musiała z niej całkowicie zrezygnować, czy wystarczy, że zamienię masło na olej (masła jeść nie mogę z powodów zdrowotnych, olej rzepakowy działa dobrze na serce)

Pokochaj gotowanie pisze...

Niestety nie wiem, ponieważ nigdy nie próbowałam, ale może Ci się uda? :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi