sobota, 22 września 2012

Placuszki ricotta

Składniki:
- 1/2 szklanka mleka
- 250g sera ricotta
- 2 jajka
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ricottę miksujemy z żółtkami, mlekiem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na gładką masę. Białka z solą ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
2. Placuszki smażymy na małej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy polane miodem.

5 komentarze:

Ola pisze...

zrobiłam kiedyś i były przepyszne!

Dusia pisze...

śliczne :)

Bee pisze...

Cudowne! z ricotta są takie delikatne :)

whiness pisze...

Uwielbiam, po prostu je uwielbiam. :) Obficie polane miodem najlepsze.

Karmel-itka. pisze...

porywam kilka na jutrzejsze śniadanko!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi