niedziela, 5 sierpnia 2012

Drożdżówki z kremem pâtissière i porzeczkami

Składniki:
*na ciasto
- 35g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki roztopionego masła
*na krem
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40g cukru pudru
*dodatkowo
- ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i 1/4 szklanki mąki, mieszamy, pozostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
2. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiamy gładkie ciasto (gdyby było za gęste można dodać odrobinę mleka). Pod koniec wlewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
3. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, wycinamy krążki, robimy lekkie wgłębienia, układamy na blaszce wysypanej mąką i pozostawiamy na ok 15 min.
4. Przygotowanie kremu rozpoczynamy od zagotowania mleka z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, następnie z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do masy żółtkowej powoli dodajemy gorące mleko, cały czas miksujemy. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 1 min., aż krem zgęstnieje, uważając, by nie przypalić.
5. Na wycięte drożdżówki wykładamy przygotowany krem, posypujemy porzeczkami. Drożdżówki pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach, powinny się zrumienić.

2 komentarze:

Shiral pisze...

Jakie śliczne te Twoje drożdżóweczki!

Veronica pisze...

wyglądają obłędnie, lato serwuje nam tyle pokus!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi