wtorek, 7 sierpnia 2012

Panna Cotta wytrawnie

Panna Cotta to słynny włoski deser, dlaczego nie zrobić go w wersji wytrawnej? Oto eksperyment, który okazał się niezłym przysmakiem!

Składniki:
- 300g twarożku ze śmietaną (np. firmy Pilos)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki ketchupu łagodnego Roleski
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżeczki żelatyny
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Twarożek miksujemy z jogurtem i ketchupem.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, dodajemy do masy serowej i miksujemy.
3. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do zmiksowanego serka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Masę przekładamy do małych forem, np. do filiżanek, wkładamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
5. Po wyciągnięciu z lodówki, wykładamy na talerzyki (jeśli są trudności z wyciągnięciem z formy, należy ją na chwilę włożyć do gorącej wody, wtedy łatwo wyjąć).
Wytrawna panna cotta doskonale smakuje sama, jak również z pieczywem.



Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!



3 komentarze:

Evitaa pisze...

Ciekawy pomysł, pewnie wersje mini nadawałyby się na imprezową przekąskę :). Pozdrawiam!

Ola pisze...

panna cotta kojarzy mi się w sumie tylko ze słodką nutą, nie potrafię sobie wyobrazić jej smaku w wersji wytrawnej... ;)

Ania pisze...

Widzę, że wpadłaś na ten sam pomysł, co ja kilka dni wcześniej :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi