środa, 23 maja 2012

Krokiety ziemniaczano-serowe "Panzerotti"

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 150g sera Parmiggiano Reggiano lub Pecorino Romano
- 4 jajka
- sól morska
- garść posiekanej pietruszki
- mąka pszenna
- bułka tarta
-oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki nie obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ostygną obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy na puree.
2. W misce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy wraz z posiekaną pietruszką i tartym serem do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy trzema-czterema szczyptami soli, mieszamy.
3. Do płytkiego naczynia wsypujemy bułkę tartą, w misce roztrzepujemy pozostałe jajka.
4. Na posypanej mąką stolnicy rolujemy na kształt kiełbasek krokiety, rozpłaszczając końce. Następnie każdego krokieta obtaczamy w jajku i w bułce tartej.
5. Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, powoli na małym ogniu, często obracając, aż powstanie złocista , chrupka skorupka. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następną partie krokietów smażymy na oczyszczonej patelni.


4 komentarze:

Dzikowiec pisze...

Wyglądają niesamowicie apetycznie!!!!

GastroMonia pisze...

zachwycam się nimi:)

Emma pisze...

ależ bym takiego krokiecika zjadła teraz !

Kaś pisze...

mmm lubię takie dania - ziemniaczki, serek, panierka - super połączenie

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi