niedziela, 27 maja 2012

Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym

Składniki:
- 800g zielonych szparagów
- 500g makaronu rurki
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- świeżo starty twardy ser do posypania
- bazylia
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uwaga by nie rozgotować).
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
3. Do garnka wkładamy masło i śmietanę, gotujemy, aż masło się rozpuści, następnie dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
4. Makaron mieszamy z sosem i ugotowanymi szparagami (można odłożyć kilka do dekoracji), chwilę, podgrzewamy, mieszając, by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy startym serem.

1 komentarze:

Madleine pisze...

mmm zielone szparagi - uwleibiam :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi