wtorek, 29 maja 2012

Mielone zapiekane z mozzarellą

Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 kromki chleba tostowego
- 400g mięsa mielonego
- 5 łyżeczek pesto rosso
- 1 duży pomidor
- oregano
- 150g mozzarelli
- olej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Chleb moczymy w wodzie, następnie go wyciskamy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z pesto, jajkiem, posiekaną cebulą, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Wyrabiamy ręką pulpety, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
3. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na spód kładziemy plasterki pomidora, na to wykładamy usmażone pulpety. Na każdy pulpet kładziemy plasterek mozzarelli, na końcu posypujemy oregano.
4. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15-20 min, aż ser się rozpuści.

4 komentarze:

Dusia pisze...

o smakowita odmiana

slyvvia pisze...

To musi smakować świetnie :D

Kaś pisze...

oj bardzo lubię takie jedzonko. koniecznie z dużą ilością ciągnącego sie sera :)

Ola pisze...

I takie mielone lubię....kupie tylko w Lidl mieloną łopatkę i do dzieła,super przepis.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi