sobota, 2 czerwca 2012

Kremowe risotto z pieczarkami i szynką

Składniki:
- 150g ryżu do risotto
- 4 średnie pieczarki
- 6 plasterków szynki
- szczypiorek
- 100ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 2 łyżki serka kanapkowego

Sposób przygotowania:
1. Cebulę podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, chwile smażymy.
2. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, chwilę podsmażamy ryż, zalewamy winem, gotujemy aż wyparuje, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ryżu, często mieszając. Pod koniec dodajemy podsmażone pieczarki, serek kanapkowy, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy.
3. Na łyżce masła podsmażamy na złoto szynkę pokrojoną w paseczki.
4. Gotowy ryż wykładamy na talerze, posypujemy szynką i posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarze:

Kaś pisze...

apetyczne! swoją drogą bardzo lubię podsmażaną szynkę :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi