poniedziałek, 12 września 2011

Ciasto dyniowe z bezą

Składniki:
*na ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 300g mąki pszennej
- 125g margaryny
- 115g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 120g cukru
*dodatkowo:
- duży słoik musu dyniowego z przepisu: http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/09/dyniowa-szarlotka-w-soiku.html

Sposób przygotowania:
1. Margarynę ugniatamy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy na 0,5 godz. do lodówki.
2. Średnią formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką, następnie wylepiamy formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy na złoty kolor ok. 20 min. w 200 stopniach.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną, białą masę.
4. Na podpieczony spód wykładamy mus dyniowy, następnie kładziemy ubite białka i pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Ciasto kroimy jak wystygnie, by trochę zastygło.

10 komentarze:

cozerka pisze...

fantastyczne :D

Justin&Dorothy pisze...

Super :) Ten kolor tego musu... ekstra ciasto :)

Anonimowy pisze...

jaka obledna beza,ja cos mam pecha do takiej chrupiacej....Maja38.

aga pisze...

kuszaca jest ta beza, mniammm:)

Doctor pisze...

Niesamowicie wygląda! Nie mogę się napatrzeć!:)

deserowo pisze...

pięknie się prezentuje! :)

Papaya pisze...

W słoiczku znajduje się krem kasztanowy z wanilią ;D

Komarka pisze...

Bardzo ciekawe ciasto z dynią :) Widzę, że sezon dyniowy czas zacząć! Pozdrawiam :)

Mariola pisze...

Wygląda pysznie :)

Kasia pisze...

Kiedyś jadłam takie ciasto,w Lidlu widziałam fajne ozdoby do ciast na Halloween więc może się skuszę na ten przepis.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi