sobota, 10 września 2011

Dżem jabłkowo-dyniowy

Składniki:
- 1kg miąższu dyni
- 1kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka goździków
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku

Sposób przygotowania:
1. Miąższ dyni pozbawiony pestek podlewamy 1 szklanką wody i podsmażamy, aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy drobno pokrojone i oczyszczone jabłka. Wszystko smażymy, mieszając, aż nabierze konsystencji dżemu.
2. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon, goździki i gotujemy jeszcze 10 min. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.

2 komentarze:

kornik pisze...

ależ on ma kolor! w zimowe poranki kop energii gwarantowany!

Kaś pisze...

przepiękny kolor. ostatnio jadłam podobny u koleżanki i od razu wyciągnęłam do niej przepis :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi