czwartek, 7 lipca 2011

Pomarańczowy dżem z cukinii

Składniki:
- 2,5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
- 40 dag cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżki olejku pomarańczowego
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Kroimy ją w kostkę, zalewamy 1/2 szklanki wody i smażymy do jej miękkości.
2. Dodajemy galaretki, olejek, cukier i kwasek cytrynowy. Wszystko smażymy jeszcze ok. 30 min. (można zmiksować). Nakładamy do słoiczków, kładziemy je na zakrętce lub chwile gotujemy w garnku dla trwałości.

8 komentarze:

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Dżem z cukinii robiła moja babcia ...oj pyszny był ....ale był bez takich smakowych dodatków ...a wiec twój musi być mega pyszny:)

Amber pisze...

Piękny kolor!
Dżem musi cudownie smakować.

Doctor pisze...

Takiego dżemu to nigdy nie jadłam! Bardzo orginalny :)

Emma pisze...

Dżem z cukinii? to ci dopiero! nigdy nie słyszałam :)

kuchennefascynacje pisze...

O kurcze dla mnie to nowość ale uwielbiam nowości :)Ciekawa jestem jak smakuje :)

zauberi pisze...

ciekawie się zapowiada :)

Anonimowy pisze...

ewliza pisze...ja dzis postanowilam zrobic ten dzemik mam nadzieje ze mi wyjdzie

Panna Malwinna pisze...

Cudowny ma kolor!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi