środa, 6 lipca 2011

Parówki w cieście drożdżowym

Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 8-10 parówek

Sposób przygotowania:
1. Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, następnie sól i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odkładamy na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia ciasta.
2. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką, zagniatamy kilka razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 4-5 mm i zawijamy w nie kawałki parówek.
3. Po zawinięciu układamy je na blaszkę posypaną mąką. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym.

11 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

jakie małe, urocze !
aż ślinka cieknie.
czekają wytrwale, by podac je z jakimś pysznym sosem...

Anonimowy pisze...

tak sos koniecznie czosnkowy

tu-tusia pisze...

Ja dodaję jeszcze ser do środka i podaję za sosem tysiąca wysp :) Mniam! Chyba dziś zrobię ten przysmak.

Anonimowy pisze...

mam pytanie czy one naprawde wyglądaja jak na obrazku czy troszke inne jest to ciasto bo wlasnie szukam takiego przepisu vco to ciesto tak nie rozrosnie sie jak tu jest pokazane..pozdrawiam

Pokochaj gotowanie pisze...

Zdjęcie jest autentyczne z przepisem, faktycznie ciasto się mocno nie rozrosło. Dużo zależy od drożdży (ja np. używałam świeżych w kostce w żółto-niebieskim papierku).

Anonimowy pisze...

Wlanie zabralam się za robienie tego przysmaku :)

Anonimowy pisze...

wyborny przepis, idealne proporcje, a ciasto wykorzystuję także do zrobienia pizzy :) polecam

kikimora pisze...

Dzięki za przepis, wykorzystałam go do stworzenia wegańskich hot dogów, były przepyszne ^^

Anonimowy pisze...

Ja do ciasta dodaję jeszcze cabulkę. Super wzbogaca smak.

Anonimowy pisze...

Ciasto pyszne!! Zrobiłam z podwójnej porcji i "wykulałam" kilka pyszniutkich bułeczek:-)

Anonimowy pisze...

Przepis wspaniały! :) wyszło idealne! :):):)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi