piątek, 30 września 2011
Dyniowe knedle
Składniki:
- 800g dyni (po oczyszczeniu)
- 1kg ziemniaków
- 600g śliwek węgierek
- 1 jajko
- sól
- cukier kandyzowany
- mąka ziemniaczana (1/4 masy)
- odrobina oliwy
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Dynie oczyszczamy, kroimy w kostkę, układamy ją na wyłożonej papierem blaszce. Lekko skrapiamy olejem i pieczemy do miękkości w 200 stopniach.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie dokładnie je ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Upieczoną dynię miażdżymy, dodajemy do ugniecionych ziemniaków, wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Do ostudzonej masy dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną tak, by tworzyła 1/4 masy ugotowanych warzyw.
4. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, ciasto nie powinno lepić się do dłoni.
5. Śliwki pozbawiamy pestek, na ich miejsce kładziemy kawałek cukru kandyzowanego. Formujemy w dłoni kluski, owijając każdą śliwkę ciastem.
6. Gotowe knedle wrzucamy do wrzątku, gotujemy 15-20 min. na małym ogniu. Podajemy z posypanym cukrem i cynamonem.
- 800g dyni (po oczyszczeniu)
- 1kg ziemniaków
- 600g śliwek węgierek
- 1 jajko
- sól
- cukier kandyzowany
- mąka ziemniaczana (1/4 masy)
- odrobina oliwy
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Dynie oczyszczamy, kroimy w kostkę, układamy ją na wyłożonej papierem blaszce. Lekko skrapiamy olejem i pieczemy do miękkości w 200 stopniach.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie dokładnie je ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Upieczoną dynię miażdżymy, dodajemy do ugniecionych ziemniaków, wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Do ostudzonej masy dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną tak, by tworzyła 1/4 masy ugotowanych warzyw.
4. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, ciasto nie powinno lepić się do dłoni.
5. Śliwki pozbawiamy pestek, na ich miejsce kładziemy kawałek cukru kandyzowanego. Formujemy w dłoni kluski, owijając każdą śliwkę ciastem.
6. Gotowe knedle wrzucamy do wrzątku, gotujemy 15-20 min. na małym ogniu. Podajemy z posypanym cukrem i cynamonem.
środa, 28 września 2011
Domowy sok z aronii
Składniki:
- 1kg owoców z aronii
- 20 liści z wiśni
- kwasek cytrynowy do smaku
- 1/2 kg cukru
-1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
1. Po umyciu liści i owoców, zalewamy wszystko wodą i gotujemy 30 mim. Po zagotowaniu przecedzamy przez sitko, dokładnie wyciskamy sok (np. za pomocą kołki).
2. Sok z aronii mieszamy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
3. Gotowy sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy ok. 15min.
- 1kg owoców z aronii
- 20 liści z wiśni
- kwasek cytrynowy do smaku
- 1/2 kg cukru
-1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
1. Po umyciu liści i owoców, zalewamy wszystko wodą i gotujemy 30 mim. Po zagotowaniu przecedzamy przez sitko, dokładnie wyciskamy sok (np. za pomocą kołki).
2. Sok z aronii mieszamy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
3. Gotowy sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy ok. 15min.
poniedziałek, 26 września 2011
Rogale ruszane na wodzie
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 7 łyżek mleka
- 2 jajka
- kostka masła
*dodatkowo:
- marmolada
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Masło z mąką drobno siekamy, dodajemy jajka, sól, cukier i drożdże rozpuszczone w mleku. Wszystko dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę, którą wkładamy do zimnej wody.
2. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, wykładamy je na stolnice, posypujemy trochę mąką, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty. Na każdy kawałek kładziemy trochę marmolady, zawijamy, formujemy rogaliki.
3. Wykładamy je na posypanej mąką blaszce, pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor, lukrujemy.
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 7 łyżek mleka
- 2 jajka
- kostka masła
*dodatkowo:
- marmolada
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Masło z mąką drobno siekamy, dodajemy jajka, sól, cukier i drożdże rozpuszczone w mleku. Wszystko dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę, którą wkładamy do zimnej wody.
2. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, wykładamy je na stolnice, posypujemy trochę mąką, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty. Na każdy kawałek kładziemy trochę marmolady, zawijamy, formujemy rogaliki.
3. Wykładamy je na posypanej mąką blaszce, pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor, lukrujemy.
sobota, 24 września 2011
Wafelkowe mielone
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 3 sztuki wafli tortowych (takich do przekładania)
- 5 jajek
- majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
- przyprawa typu vegeta
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone doprawiamy do smaku przyprawami. Do mięsa dodajemy 1/2 szklanki bułki tartej, 2 jajka, wszystko starannie mieszamy.
2. Na ściereczkę kładziemy 1 wafel, wykładamy na niego 1/2 cześć mięsa, delikatnie i równomierne je rozprowadzamy, tak by zakryło cały wafel, jednocześnie uważając by go nie połamać. Następnie kładziemy na to drugi wafel i wykładamy tak jak poprzednio, resztę mięsa. Wierzch przykrywamy ostatnim wafelkiem. Ostrym nożem delikatnie kroimy kwadraty.
3. Każdy kwadrat zanurzamy w rozmąconych i posolonych, pozostałych jajkach, następnie obtaczamy je w bułce tartej.
4. Kwadraty smażymy na rozgrzanym oleju (ok.15 min. by mięso nie było surowe) na złoty kolor. Następnie kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć olej.
Przepis wydaje się abstrakcyjny ale warto go wypróbować:)
- 500g mięsa mielonego
- 3 sztuki wafli tortowych (takich do przekładania)
- 5 jajek
- majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
- przyprawa typu vegeta
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone doprawiamy do smaku przyprawami. Do mięsa dodajemy 1/2 szklanki bułki tartej, 2 jajka, wszystko starannie mieszamy.
2. Na ściereczkę kładziemy 1 wafel, wykładamy na niego 1/2 cześć mięsa, delikatnie i równomierne je rozprowadzamy, tak by zakryło cały wafel, jednocześnie uważając by go nie połamać. Następnie kładziemy na to drugi wafel i wykładamy tak jak poprzednio, resztę mięsa. Wierzch przykrywamy ostatnim wafelkiem. Ostrym nożem delikatnie kroimy kwadraty.
3. Każdy kwadrat zanurzamy w rozmąconych i posolonych, pozostałych jajkach, następnie obtaczamy je w bułce tartej.
4. Kwadraty smażymy na rozgrzanym oleju (ok.15 min. by mięso nie było surowe) na złoty kolor. Następnie kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć olej.
Przepis wydaje się abstrakcyjny ale warto go wypróbować:)
piątek, 23 września 2011
Sos cukiniowo-paprykowy
Składniki:
- 1kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 kg pomidorów
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasienie i również kroimy w małą kostkę.
2. Pomidory na chwilę wkładamy do gorącej wody, następnie je obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
3. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, dodajemy chili, curry, sól, pieprz, wlewamy olej i wodę, wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 25min., od czasu do czasu mieszając.
4. Gorącym sosem napełniamy słoiki, pasteryzujemy ok. 20 min.
- 1kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 kg pomidorów
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasienie i również kroimy w małą kostkę.
2. Pomidory na chwilę wkładamy do gorącej wody, następnie je obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
3. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, dodajemy chili, curry, sól, pieprz, wlewamy olej i wodę, wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 25min., od czasu do czasu mieszając.
4. Gorącym sosem napełniamy słoiki, pasteryzujemy ok. 20 min.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive