wtorek, 31 stycznia 2017
Policzki wieprzowe w sosie piwnym
Składniki:
- 600g policzków wieprzowych
- 250ml ciemnego piwa
- 2 czerwone cebula
- 1 cebula biała
- 1-2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebule obieramy, drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w plasterki.
2. W garnku na oleju podsmażamy policzki, po chwili dodajemy pokrojone warzywa, po kilku minutach zalewamy piwem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, miód, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz. (aż mięso będzie wystarczająco miękkie).
3. Gotowe policzki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kluskami i marchewką z groszkiem. W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
- 600g policzków wieprzowych
- 250ml ciemnego piwa
- 2 czerwone cebula
- 1 cebula biała
- 1-2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebule obieramy, drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w plasterki.
2. W garnku na oleju podsmażamy policzki, po chwili dodajemy pokrojone warzywa, po kilku minutach zalewamy piwem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, miód, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz. (aż mięso będzie wystarczająco miękkie).
3. Gotowe policzki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kluskami i marchewką z groszkiem. W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Mniam, ale pyszny obiadek :D
Wygląda świetnie! Chociaż słyszałem, że trudno zrobić dobre, soczyste policzki.
Super!
Prześlij komentarz