niedziela, 23 sierpnia 2015
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 2 łyżki kakao
- 100g masła
- 300ml mleka
- 130g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- ok. 600g owoców (np. czereśnie, borówki, porzeczki)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao i solą, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz wlewamy 100ml letniego mleka, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 min.
2. W ganku masło rozpuszczamy w pozostałym mleku. Czekolady drobno siekamy.
3. Do mąki z drożdżami dodajemy jajka, cukier, mleko z masłem, chwile wyrabiamy ręką lub mikserem z hakami, następnie wsypujemy czekoladę i ponownie wyrabiamy (ciasto jest dosyć luźne), odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
4. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, później przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie posypujemy umytymi i osuszonymi owocami, ciasto odstawiamy do podrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 2 łyżki kakao
- 100g masła
- 300ml mleka
- 130g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- ok. 600g owoców (np. czereśnie, borówki, porzeczki)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao i solą, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz wlewamy 100ml letniego mleka, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 min.
2. W ganku masło rozpuszczamy w pozostałym mleku. Czekolady drobno siekamy.
3. Do mąki z drożdżami dodajemy jajka, cukier, mleko z masłem, chwile wyrabiamy ręką lub mikserem z hakami, następnie wsypujemy czekoladę i ponownie wyrabiamy (ciasto jest dosyć luźne), odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
4. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, później przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie posypujemy umytymi i osuszonymi owocami, ciasto odstawiamy do podrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
wygląda naprawdę smakowicie :)
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Czekoladowe drożdżowe? O takim nie słyszałam! Genialne i na pewno pyszne :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Drożdżowe wymiatają;)
Genialny pomysł! :)
Ciasto wyszło koncertowo! *.*
Bajeczne :)
Prześlij komentarz