wtorek, 31 stycznia 2017

Policzki wieprzowe w sosie piwnym

Składniki:
- 600g policzków wieprzowych
- 250ml ciemnego piwa
- 2 czerwone cebula
- 1 cebula biała
- 1-2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebule obieramy, drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w plasterki.
2. W garnku na oleju podsmażamy policzki, po chwili dodajemy pokrojone warzywa, po kilku minutach zalewamy piwem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, miód, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz. (aż mięso będzie wystarczająco miękkie).
3. Gotowe policzki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kluskami i marchewką z groszkiem. W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.

 

11 komentarze:

Patrycja pisze...

Mniam, ale pyszny obiadek :D

Agd pisze...

Wygląda świetnie! Chociaż słyszałem, że trudno zrobić dobre, soczyste policzki.

Estera pisze...

Super!

Maciej pisze...

fajny wpis

Olga pisze...

ciekawie

Maja pisze...

fajnie!

Maja pisze...

ciekawe

Iga pisze...

super!

Paweł pisze...

fajny wpis

Tomek pisze...

ugotuję w weekend

Ala pisze...

super!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne