środa, 11 stycznia 2017
Kurczak z orientalnym ryżem
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 200g ryżu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 łyżka oliwy
- sezam do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy ocet jabłkowy z sosem sojowym, mąką, czosnkiem, solą, pieprzem, imbirem, chili i cukrem.
2. Do woreczka wlewamy 1/3 sosu, dodajemy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy oczyszczone filety z kurczaka, zawiązujemy, chowamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
3. Kurczaka podsmażamy na patelni, gotowego odkładamy do miseczki.
4. Do garnka wlewamy sok odsączony z ananasów, dolewamy tyle wody, by powstało 3,5 szklanki płynu. W dalszej kolejności wsypujemy ryż, wrzucamy pokrojonego ananasa i gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie wystarczająco miękki i wchłonie cały płyn. Pod koniec wlewamy odrobinę odłożonego sosu, pozostały podgrzewamy w rondelku, aż nam zgęstnieje.
5. Gotowy ryż w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, wrzucamy mięso i chwilę podgrzewamy.
6. Gotowe danie wykładamy na talerze krojąc mięso na mniejsze kawałki, polewamy sosem z rondelka, posypujemy sezamem i natką pietruszki.
Inspiracja:wypiekibeaty
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 200g ryżu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 łyżka oliwy
- sezam do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy ocet jabłkowy z sosem sojowym, mąką, czosnkiem, solą, pieprzem, imbirem, chili i cukrem.
2. Do woreczka wlewamy 1/3 sosu, dodajemy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy oczyszczone filety z kurczaka, zawiązujemy, chowamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
3. Kurczaka podsmażamy na patelni, gotowego odkładamy do miseczki.
4. Do garnka wlewamy sok odsączony z ananasów, dolewamy tyle wody, by powstało 3,5 szklanki płynu. W dalszej kolejności wsypujemy ryż, wrzucamy pokrojonego ananasa i gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie wystarczająco miękki i wchłonie cały płyn. Pod koniec wlewamy odrobinę odłożonego sosu, pozostały podgrzewamy w rondelku, aż nam zgęstnieje.
5. Gotowy ryż w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, wrzucamy mięso i chwilę podgrzewamy.
6. Gotowe danie wykładamy na talerze krojąc mięso na mniejsze kawałki, polewamy sosem z rondelka, posypujemy sezamem i natką pietruszki.
Inspiracja:wypiekibeaty
Etykiety:
Dania z drobiu,
Ryż
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz