poniedziałek, 9 stycznia 2017
Ciasto Michałek
Składniki:
* na ciasto
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 5 jajek
*na masę
- 25 dag cukierków Michałki
- 500g serka mascarpone
- 100ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
*dodatkowo
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 op. fix do śmietany
- 500ml śmietany 30%
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 100g orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotowujemy wodę z olejem, 1 szklanką cukru i kakao, mieszamy, aż cukier się rozpuści, studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier, w dalszej kolejności łączymy z żółtkami, przygotowaną wcześniej wystudzoną masą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Formę o wymiarach ok. 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy na dwa blaty, jeden pozostawiając w formie.
4. Przygotowanie masy zaczynamy od ubicia śmietany z serkiem na jednolity krem, później łączymy z rozpuszczoną w 1 łyżce wody kawą i startymi na dużych oczkach Michałkami.
5. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, wykładamy michałkowy krem, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami, wykładamy ją na wierzch ciasta, wyrównujemy.
7. Na końcu ciasto dekorujemy startą czekoladą i posiekanymi orzechami, całość chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja:zjemto
* na ciasto
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 5 jajek
*na masę
- 25 dag cukierków Michałki
- 500g serka mascarpone
- 100ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
*dodatkowo
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 op. fix do śmietany
- 500ml śmietany 30%
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 100g orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotowujemy wodę z olejem, 1 szklanką cukru i kakao, mieszamy, aż cukier się rozpuści, studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier, w dalszej kolejności łączymy z żółtkami, przygotowaną wcześniej wystudzoną masą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Formę o wymiarach ok. 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy na dwa blaty, jeden pozostawiając w formie.
4. Przygotowanie masy zaczynamy od ubicia śmietany z serkiem na jednolity krem, później łączymy z rozpuszczoną w 1 łyżce wody kawą i startymi na dużych oczkach Michałkami.
5. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, wykładamy michałkowy krem, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami, wykładamy ją na wierzch ciasta, wyrównujemy.
7. Na końcu ciasto dekorujemy startą czekoladą i posiekanymi orzechami, całość chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja:zjemto
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
Wygląda bardzo zachęcająco! :)
Świetne ciasto, wygląda bardzo apetycznie :)
Wooow, palce lizać!
Bardzo fajne ciasto :-)
Wygląda bardzo smacznie - nastepny "wypiek" to napewno MICHAŁEK
Ciasto zrobiłam i jest bardzo smaczne tylko dodatkowo nasączyłam biszkopt.
Prześlij komentarz