środa, 7 grudnia 2016
Królik w białym winie z oliwkami
Składniki:
- 1 królik
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 butelki białego wina wytrawnego
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
- kilka łyżek śmietany 30%
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Królika kroimy na porcje, myjemy, następnie nacieramy go solą, pieprzem, suszonymi ziołami i kilkoma łyżkami oliwy, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy w głębokim ganku, dodajemy mięso i smażamy z każdej strony, w dalszej kolejności podlewamy białym winem, wrzucamy świeże zioła i dusimy na małym ogniu do miękkości królika ok. 1 godz., pod koniec dodając pokrojone oliwki.
3. Winny sos można zabielić śmietaną. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- 1 królik
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 butelki białego wina wytrawnego
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
- kilka łyżek śmietany 30%
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Królika kroimy na porcje, myjemy, następnie nacieramy go solą, pieprzem, suszonymi ziołami i kilkoma łyżkami oliwy, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy w głębokim ganku, dodajemy mięso i smażamy z każdej strony, w dalszej kolejności podlewamy białym winem, wrzucamy świeże zioła i dusimy na małym ogniu do miękkości królika ok. 1 godz., pod koniec dodając pokrojone oliwki.
3. Winny sos można zabielić śmietaną. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Etykiety:
Dania z dziczyzny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Niezwykle eleganckie danie :)
Prześlij komentarz