sobota, 10 grudnia 2016
Krem z buraków o chrzanowej nucie
Składniki:
- 4 duże buraki
- 1 czerwona cebula
- 2 jabłka
- 1,5-2 litry warzywnego bulionu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tartego chrzanu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Jabłka, buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. W garnku na maśle i oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz kminek, następnie dodajemy starte warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ok. 30 min.
3. Kilka łyżek buraków odkładamy na bok, pozostałe miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Śmietanę mieszamy z chrzanem dodajemy do miseczek z buraczanym kremem, wrzucamy odłożone buraczki, dekorujemy natką pietruszki.
- 4 duże buraki
- 1 czerwona cebula
- 2 jabłka
- 1,5-2 litry warzywnego bulionu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tartego chrzanu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Jabłka, buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. W garnku na maśle i oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz kminek, następnie dodajemy starte warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ok. 30 min.
3. Kilka łyżek buraków odkładamy na bok, pozostałe miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Śmietanę mieszamy z chrzanem dodajemy do miseczek z buraczanym kremem, wrzucamy odłożone buraczki, dekorujemy natką pietruszki.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz