poniedziałek, 12 grudnia 2016
Chleb pszenno-orkiszowy
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 150ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 150g płatków owsianych błyskawicznych
- 20ml oleju
- 10g świeżych drożdży
- 25g sezamu
- 25g ziaren siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki, odstawiamy do wrośnięcia.
2. Mąkę orkiszową mieszamy z pszenną oraz z wodą, solą, płatkami owsianymi, ziarnami, olejem i wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ręką ciasto, aż będzie gładkie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min do wyrośnięcia.
3. Później ciasto przekładamy do średniej formy wysmarowanej tłuszczem, zwilżoną wodą dłonią wygładzamy powierzchnie chleba i odstawiamy na kolejne 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na ok. 40 min. Gotowy chleb studzimy na kratce.
- 250g mąki orkiszowej
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 150ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 150g płatków owsianych błyskawicznych
- 20ml oleju
- 10g świeżych drożdży
- 25g sezamu
- 25g ziaren siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki, odstawiamy do wrośnięcia.
2. Mąkę orkiszową mieszamy z pszenną oraz z wodą, solą, płatkami owsianymi, ziarnami, olejem i wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ręką ciasto, aż będzie gładkie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min do wyrośnięcia.
3. Później ciasto przekładamy do średniej formy wysmarowanej tłuszczem, zwilżoną wodą dłonią wygładzamy powierzchnie chleba i odstawiamy na kolejne 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na ok. 40 min. Gotowy chleb studzimy na kratce.
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz