piątek, 30 grudnia 2016
Drożdżowa babka z nutellą
Składniki:
- 75g miękkiego masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 20g świeżych drożdży
- 3/4 słoiczka nutelli
- 70g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do "napuszenia".
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, następnie dodajemy jajka i drożdżowy zaczyn, wyrabiamy ręką, pod koniec dodając pokrojone masło, aż powstanie nam jednolite ciasto.
3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, o grubości ok. 4 mm. Smarujemy nutellą, pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni przy brzegach. Ciasto zawijamy w rulon i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką (łączeniem do góry). Odstawimy w ciepłe miejsce na kilka minut, by ciasto trochę podrosło.
4. Później wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 min., aż babka ładnie nam się zrumieni. Gotową wyciągamy z piekarnika, czekamy 15 min., następnie wyjmujemy z formy i studzimy.
5. Czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostudzone ciasto.
Inspiracja:ilovebake
- 75g miękkiego masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 20g świeżych drożdży
- 3/4 słoiczka nutelli
- 70g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do "napuszenia".
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, następnie dodajemy jajka i drożdżowy zaczyn, wyrabiamy ręką, pod koniec dodając pokrojone masło, aż powstanie nam jednolite ciasto.
3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, o grubości ok. 4 mm. Smarujemy nutellą, pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni przy brzegach. Ciasto zawijamy w rulon i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką (łączeniem do góry). Odstawimy w ciepłe miejsce na kilka minut, by ciasto trochę podrosło.
4. Później wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 min., aż babka ładnie nam się zrumieni. Gotową wyciągamy z piekarnika, czekamy 15 min., następnie wyjmujemy z formy i studzimy.
5. Czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostudzone ciasto.
Inspiracja:ilovebake
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Drożdżowe i to w dodatku z nutelką - jestem w raju!
Uwielbiam Twojego bloga :) Genialny jest :0
Prześlij komentarz