sobota, 5 listopada 2016

Wyniki konkursu z marką Barilla!

 
Dziękuję wszystkim uczestnikom za udział w konkursie i za tak duże zainteresowanie.
Wybór był trudny, ale w końcu udało się wyłonić zwycięzców.
 
Zestawy makaronów i sosów Barilla wędrują do:
Adama Brzeszczaka za przepis Spaghetti z jarmużem w białym sosie serowym
Iwony Chmiel za Cannelloni z nadzieniem dyniowym zapiekane pod kremem dyniowym
Justyny19900 za Makaron z pieczonym burakiem z sosem z sera pleśniowego
 
Zwycięzców proszę o kontakt mailowy w sprawie podania danych do wysyłki nagród!
 
Gratulacje!

 
Poniżej przepisy zwycięzców:



Spaghetti z jarmużem w białym sosie serowym
Składniki:
- Spaghetti
- Jarmuż
- Czerwona cebula
- Pomidorki koktajlowe
- Ser pleśniowy typu blue
- Szynka bresaola
- Śmietana 30% (250 ml)
- Parmezan
- Masło klarowane
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
Przyprawy:
- sól
- pieprz biały i czarny
- rozmaryn
Przygotowanie :

Biały sos serowy :
1)Ser pleśniowy rozpuścić w śmietanie, dodać sok z cytryny, sól i biały pieprz
2) Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulę czerwoną, czosnek , przyprawić pieprzem i solą , gdy się zarumieni dodać jarmuż i poddusić do miękkości
3) Pomidorki koktajlowe przyprawione rozmarynem włożyć do nagrzanego piekarnika (180o) i piec 10 min.
4) Szynkę włożyć do do nagrzanego piekarnika (180o) i piec 3 min
5) Makaron spaghetti ugotować al dente
6) Ugotowany i odcedzony makaron ułożyć na talerzu, dodać szynkę, pomidorki koktajlowe oraz jarmuż całość polać sosem serowym oraz posypać płatkami parmezanu




Cannelloni z nadzieniem dyniowym zapiekane pod kremem budyniowym

Składniki na krem dyniowy:
- 250 g sera ricotta
- 100 g puree z dyni
- 1 jajko (białko oddzielone od żółtka)
- 50 g mąki
- 40 g cukru
- laska wanilii
Ser ricotta wymieszać z dyniowym puree, żółtkiem i mąką. Laskę wanilii przekroić na pół, za pomocą noża wyskrobać ziarenka. Białko ubić z cukrem na pianę ( nie musi być sztywna). Ubite białka razem z ziarenkami wanilii dodać do masy serowo - dyniowej, wymieszać.

Składniki na budyń waniliowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- ziarenka z jednej laski wanilii
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na kilkanaście minut by piana, która powstała podczas miksowania opadła. Masę można przecedzić przez sito, wówczas szybciej pozbędziemy się piany.

Dodatkowo:
- 12 cannelloni
- opcjonalnie 3 łyżki cukru do skarmelizowania
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Cannelloni wypełnić kremem dyniowym. Ułożyć w naczyniu, zachowując niewielkie odstępy. Cannelloni zalać masą budyniową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150oC na 50 - 55 minut, do stężenia kremu. Wyjąć i przestudzić.
Przed podaniem cannelloni posypać cukrem. Cukier karmelizować za pomocą palnika. Można włożyć na bardzo krótko do piekarnika nastawionego na funkcję grilla.
Cannelloni podawać z sosem żurawinowym lub malinowym. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.




Makaron z pieczonym burakiem z sosem z sera pleśniowego
Składniki ( porcja na 4 osoby):
- makaron penne ( około ¾ paczki)
- 4 buraki
- pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku ( do buraka)
- 100 g sera pleśniowego (rokpol)
- około 150 g śmietany 30%
- pół szklanki mleka
- biła część pora
- garść orzechów nerkowca
- olej do smażenia
- łyżka masła ( do sosu)
- łyżka masła ( do pora)
- łyżka mąki
- oliwa z oliwek ( do buraków)
- 2 łyżki soku z cytryny ( do buraków)
- sok z połowy małej cytryny ( do sosu)
Przyprawy:
- szczypta imbiru
- łyżeczka cukru ( do buraka)
- szczypta cukru ( do pora)
- szczypta chilli
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól
- pieprz czarny
- pieprz biały
1)pieczone buraki:
- buraki obrać i pokroić na ósemki. Posmarować oliwą, a następnie doprawić imbirem, chilli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą oraz pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
- buraki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec od 1-1,5h (w zależności od buraków, do miękkości).
2) Sos z sera pleśniowego:
- na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dolać zimną śmietanę oraz mleko i mieszać, aby nie było grudek. Dodać pokruszony ser pleśniowy i mieszać. Doprawić sokiem z cytryny, suszoną słodką papryką, białym pieprzem i solą.
3) Pora podsmażyć na maśle, dodać cukier, sól oraz pieprz. Dusić do miękkości,
4) Pierś z kurczaka doprawić solą i pieprzem oraz cząbrem. Podpiec chwile na patelni (na sporym ogniu). Włożyć do piekarnika ( do piekących się w tym czasie buraków) i piec około 20 minut.
5) Orzechy uprażyć na patelni
6 ) Makaron ugotować w osolonej wodzie.
7 ) Makaron połączyć z sosem oraz porem. Dodać kawałki pieczonego buraka, posypać orzechami. Można podawać na sałacie ( do dekoracji).
 

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi