wtorek, 15 listopada 2016

Chleb z kaszą jaglaną

Składniki:
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml letniej wody
- 5 łyżek siemienia lnianego

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w wodzie, gotową studzimy i odsączamy z nadmiaru płynu.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, ziarna i kaszę. Stopniowo wlewamy wodę, wyrabiając ciasto rękami.
3. Średnią formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Następnego dnia chleb wyciągamy z lodówki, czekamy 1 godz., później wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 40 min., aż się zezłoci. Gotowy studzimy na kratce.
Inspiracja:kuchennefascynacje

2 komentarze:

gin pisze...

Wygląda wspaniale, jestem ciekawa jego smaku :)

Patrycja pisze...

Ciekawy pomysł na chlebek, ale wyrósł rewelacyjnie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi