czwartek, 17 listopada 2016

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 4 jajka
- 125g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 170g cukru
- 200g masła
- 2 łyżki rodzynków
- 3 łyżki rumu
- 4 jabłka
*dodatkowo
- 80ml śmietany 30%
- 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę, mieszamy z rumem i rodzynkami, odstawiamy.
2. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i zmielonymi migdałami.
3. Do masy dodajemy jabłka i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczmy ok. 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy i przekładamy na talerz.
4. Śmietanę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, ściągamy z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i powstanie jednolita polewa, lekko studzimy. Na końcu ciasto polewamy czekoladowym sosem.
Inspiracja:mojewypieki

























1 komentarze:

Edyta pisze...

Uwielbiam połączenie czekolady z owocami ale nigdy dotąd nie łączyłam jabłek z czekoladą. Ciekawa propozycja, muszę spróbować. Większość przepisów, z których korzystam gdy robię słodkości, znajduję na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne