wtorek, 4 października 2016
Rogaliki dyniowo-śliwkowe
Składniki:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 400g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
*dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania
- ok. 40 dag śliwek
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy drożdże z cukrem, mlekiem, solą i dwiema łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, puree, żółtka i wyrabiamy mikserem lub ręką, pod koniec dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na okręgi, kroimy na trójkąty, na każdy kładziemy połówki śliwek i zawijamy na kształt rogalika.
4. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 min. do podrośnięcia.
5. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, aż się zrumienią.
Inspiracja:wesolakuchnia
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 400g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
*dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania
- ok. 40 dag śliwek
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy drożdże z cukrem, mlekiem, solą i dwiema łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, puree, żółtka i wyrabiamy mikserem lub ręką, pod koniec dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na okręgi, kroimy na trójkąty, na każdy kładziemy połówki śliwek i zawijamy na kształt rogalika.
4. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 min. do podrośnięcia.
5. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, aż się zrumienią.
Inspiracja:wesolakuchnia
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Cudowne! Przerabiam tę dynię i przerabiam, ale drożdżowego z nią nie robiłam, czas to zmienić :)
wyglądają uroczo, pycha :)
Prześlij komentarz