sobota, 1 października 2016

Makaron z sosem dyniowo-serowym

Składniki:
- ok. 350g dyni
- 100ml białego wina
- 100ml słodkiej śmietanki
- 1 mała czerwona papryka
- 100g parmezanu
- 1 szalotka
- słodka i ostra papryka w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 80g wędzonego boczku
- sól i pieprz
- ok. 200g ulubionego makaronu
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy.
3. Dynie obieramy, kroimy w kostkę, szalotkę  siekamy, paprykę drobno kroimy. W garnku na oleju podsmażamy warzywa, wlewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody). Następnie wlewamy śmietanę, wrzucamy starty ser, całość blendujemy na krem i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem.
4. Makaron wrzucamy do zblendowanego sosu, chwilę podgrzewamy, mieszamy z boczkiem, wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Inspiracja: smacznapyza

1 komentarze:

Julia Laszuk pisze...

Jestem ciekawa jak smakuje ten sos dyniowy. :) Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi