wtorek, 20 września 2016
Drożdżówki z kajmakiem i jabłkiem
Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 150g miękkiego masła
- szczypta soli
- 250g mąki pszennej
- 10g drożdży
- 5 łyżek ciepłego mleka
- 40g cukru
*dodatkowo
- 3 małe jabłka
- 200g masy kajmakowej, np. krówkowej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z jedną łyżeczką cukru oraz z łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka i wyrośnięte drożdże, mieszamy stopniowo dodając masło, wyrabiamy ręką (ciasto powinno być dosyć luźne), odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 0,5-1 godzinę. Średnią formę okrągłą lub kwadratową smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
4. Schłodzone ciasto wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą kajmakową, posypujemy obranymi i pokrojonymi w kostkę jabłkami, całość zawijamy wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Roladę kroimy na ok. 10 części, tak by powstały krążki podobne do ślimaków.
5. Ślimaczki przekładamy do formy, tak by się dotykały, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 min. do podrośnięcia, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:niesmialewypieki
*na ciasto
- 3 jajka
- 150g miękkiego masła
- szczypta soli
- 250g mąki pszennej
- 10g drożdży
- 5 łyżek ciepłego mleka
- 40g cukru
*dodatkowo
- 3 małe jabłka
- 200g masy kajmakowej, np. krówkowej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z jedną łyżeczką cukru oraz z łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka i wyrośnięte drożdże, mieszamy stopniowo dodając masło, wyrabiamy ręką (ciasto powinno być dosyć luźne), odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 0,5-1 godzinę. Średnią formę okrągłą lub kwadratową smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
4. Schłodzone ciasto wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą kajmakową, posypujemy obranymi i pokrojonymi w kostkę jabłkami, całość zawijamy wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Roladę kroimy na ok. 10 części, tak by powstały krążki podobne do ślimaków.
5. Ślimaczki przekładamy do formy, tak by się dotykały, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 min. do podrośnięcia, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:niesmialewypieki
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
ślicznie wyglądają, pychota :)
wyglądają przepysznie :)
Zapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego
Wygląda absolutnie obłędnie :)
Prześlij komentarz