wtorek, 20 września 2016

Drożdżówki z kajmakiem i jabłkiem

Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 150g miękkiego masła
- szczypta soli
- 250g mąki pszennej
- 10g drożdży
- 5 łyżek ciepłego mleka
- 40g cukru
*dodatkowo
- 3 małe jabłka
- 200g masy kajmakowej, np. krówkowej
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z jedną łyżeczką cukru oraz z łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka i wyrośnięte drożdże, mieszamy stopniowo dodając masło, wyrabiamy ręką (ciasto powinno być dosyć luźne), odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 0,5-1 godzinę. Średnią formę okrągłą lub kwadratową smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
4. Schłodzone ciasto wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą kajmakową, posypujemy obranymi i pokrojonymi w kostkę jabłkami, całość zawijamy wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Roladę kroimy na ok. 10 części, tak by powstały krążki podobne do ślimaków.
5. Ślimaczki przekładamy do formy, tak by się dotykały, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 min. do podrośnięcia, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:niesmialewypieki


3 komentarze:

Kasia Sarna pisze...

ślicznie wyglądają, pychota :)

nietylkopasta.pl pisze...

wyglądają przepysznie :)
Zapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego

Szybka Pizza pisze...

Wygląda absolutnie obłędnie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne