piątek, 1 lipca 2016

Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym

Składniki:
- ok. 200g makaronu spaghetti
- 2 szalotki
- kawałek wędzonego boczku
- ok. 250ml śmietany 30%
- parmezan do posypania
- 6-7 połówek suszonych pomidorów w oleju
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- szczypiorek

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy na kilka minut posiekaną szalotkę. Na końcu dodajemy pokrojone suszone pomidory, po chwili wlewamy śmietanę, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
3. Makaron łączymy z sosem, chwilę podgrzewamy, gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Inspiracja: kuchniokracja

1 komentarze:

Małgorzata Ćwiklińska pisze...

Super, niestety ja nie mogę przygotować, bo mój mąż nie znosi makaronu...

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi