piątek, 13 maja 2016
Drożdżowa szarlotka z serem i makiem
Składniki:
*na spód
- 250g mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 50g masła
- 25g świeżych drożdży
* na masę jabłkową
- 4 duże jabłka
- 1/2 szklanki mielonego maku
- 2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek
*na masę serową
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 50g masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 500g sera ricotta
*na kruszonkę
- 100g cukru
- 200g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 op. cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z jedną łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy cukier zwykły i waniliowy, masło, drożdże, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od podgrzania mleka z cukrami i solą, następnie wsypujemy kaszę manną i gotujemy, aż zgęstnieje. Po kilku minutach łączymy z masłem. W osobnej misce miksujemy jajka z serem, na końcu mieszamy z ugotowaną kaszą manną.
4. Jabłka obieramy ścieramy na dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku, następnie mieszamy z makiem i rodzynkami.
5. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozcieramy palcami, aby uzyskać sypką kruszonkę.
6. Formę o wymiarach ok. 20x30cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy rozwałkowane ciasto drożdżowe, na to kładziemy masę jabłkową, następnie masę serową i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
Inspiracja:studiokuchnia
*na spód
- 250g mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 50g masła
- 25g świeżych drożdży
* na masę jabłkową
- 4 duże jabłka
- 1/2 szklanki mielonego maku
- 2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek
*na masę serową
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 50g masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 500g sera ricotta
*na kruszonkę
- 100g cukru
- 200g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 op. cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z jedną łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy cukier zwykły i waniliowy, masło, drożdże, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od podgrzania mleka z cukrami i solą, następnie wsypujemy kaszę manną i gotujemy, aż zgęstnieje. Po kilku minutach łączymy z masłem. W osobnej misce miksujemy jajka z serem, na końcu mieszamy z ugotowaną kaszą manną.
4. Jabłka obieramy ścieramy na dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku, następnie mieszamy z makiem i rodzynkami.
5. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozcieramy palcami, aby uzyskać sypką kruszonkę.
6. Formę o wymiarach ok. 20x30cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy rozwałkowane ciasto drożdżowe, na to kładziemy masę jabłkową, następnie masę serową i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
Inspiracja:studiokuchnia
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
świetne ciacho, nadziane "na bogato" i niezwykle apetyczne! chętnie porwałabym kawałek:)
połącznie szarlotki, ciasta drożdżowego i maku - ideał!
Prześlij komentarz