środa, 2 marca 2016

Królik z marchewką i groszkiem

Składniki:
- 1 świeży królik
- ok. 6 marchewek
- 1 puszka groszku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól i pieprz
- ryż do podania

Sposób przygotowania:
1. Królika oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Na patelni z rozgrzanym olejem i jedną łyżką masła podsmażamy mięso, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kilka łyżek wody i odrobinę oleju z patelni, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na ok. 1 godz. Po tym czasie odkrywamy mięso i pieczemy jeszcze ok. 10 min, aż się przyrumieni.
3. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy je do garnka, zalewamy ok. 150ml wody, dodajemy pozostałe masło i gotujemy do miękkości. Gdy zmięknie wrzucamy odsączony groszek, cukier, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, gotujemy kilka minut. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, całość wlewamy do warzyw, mieszamy, zagotowujemy.
4. Upieczonego królika podajemy z warzywami i ryżem.
Inspiracja:gotowaniecieszy

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi