piątek, 4 marca 2016

Ciasto marmurkowe

Składniki:
- 4 jajka
- 200g masła
- 200g mąki pszennej
- 2 op. cukru waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g cukru

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec dodając jedno opakowanie cukru waniliowego.
2. Do żółtek wsypujemy sól, cukier i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie na przemian dodajemy rozpuszczone masło i mąkę. Ciasto delikatnie mieszamy z ubitymi białkami, później dzielimy je na dwie części. Do jednaj wsypujemy kakao, dokładnie mieszamy, natomiast do drugiej części pozostały cukier waniliowy.
3. Małą keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką. Za pomocą łyżki wkładamy do formy obie masy na przemian, aby tworzyły efekt marmuru.
4. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 1 godz. (do suchego patyczka).

1 komentarze:

Iga Dietmap pisze...

Kurcze, super to ciasto. Muszę wypróbować i akurat w tę sobotę będzie okazja :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi