poniedziałek, 29 lutego 2016

Zupa z fasolą i boczkiem

Składniki:
- 400g pomidorów z puszki
- kawałek wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 por
- ok. 250g fasolki różnego rodzaju
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- ok. 80g makaronu orzo
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Marchewki kroimy w kostkę, por i czosnek siekamy. W garnku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, w razie potrzeby używamy odrobinę oleju, następnie wrzucamy warzywa.
3. Po chwili wlewamy bulion, pomidory, gotujemy 15 min. Po tym czasie wrzucamy makaron, fasolkę i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać więcej bulionu.
Inspiracja: filozofiasmaku

2 komentarze:

kazbek pisze...

Połączenie pomidorowej i fasolowej może dać ciekawy efekt

Olga (Produkty Ekologiczne) pisze...

Wspaniała. Wypróbuję na pewno, dziękuję :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi