niedziela, 24 stycznia 2016

Kurczak z dynią i pieczarkami

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 300g pieczarek
- 500g obranej dyni
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 125ml śmietany 30%
- ok. 500ml warzywnego bulionu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy go solą, pieprzem, mieszamy z łyżką oliwy, a po kilku minutach z 2 łyżkami mąki.
2. Obraną dynię kroimy w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki, a cebulę drobno siekamy.
3. Na 1 łyżce masła podsmażamy kurczaka, wykładamy go na talerz. Na drugiej łyżce masła smażymy cebulę i pieczarki, po chwili dodajemy dynię, całość zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
4. Po tym czasie wrzucamy podsmażonego kurczaka i gotujemy kilka minut. W misce mieszamy kilka łyżek wywaru ze śmietaną i z 1 łyżką mąki, całość wlewamy do kurczaka z warzywami, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Jako dodatek można podać świeże pieczywo, kaszę lub ryż.
Inspiracja:kwestiasmaku

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi