piątek, 22 stycznia 2016

Kokosowa zupa pomidorowa z soczewicą i ananasem

Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 3-4 plastry ananasa
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. W garnku na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i gotujemy ok. 5 min.
2.  Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem, ponownie wstawiamy na palnik, wsypujemy soczewicę, wlewamy sok z ananasa, doprawiamy solą, pieprzem, chili, słodką papryką i curry. Według uznania wlewamy 1-2 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min., aż soczewica zmięknie.
3. Na końcu dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, doprawiamy jeszcze do smaku, tak by zupa uzyskała słodko-pikantny smak.
Inspiracja:mojkulinarnypamietnik

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi